Türk Matematik Derneği 75. Yıl Özel Sayısı

2023-2

Sipariş vermek için görsele tıklayın

Geçen sayımız dergimiz için bir dönüm noktasıydı. 30. yılımızın ilk sayısında geçen 30 yılı andık. Sizlerden gelen beğenilere teşekkür ederiz.

Bu yıl ayrıca Türk Matematik Derneği’nin kuruluşunun 75. yılı! Kutlu olsun!

Derneğin tarihçesini, faaliyetlerini, yayınlarını ... kısaca 75 yıllık geçmişini, eski başkanlarımızdan Betül Tanbay’ın öncülüğünde hazırlanan 75 yılın ardından kitapçığına TMD web sayfasından ulaşabilirsiniz. Harcanan büyük emekleri ve üst üste konulan tuğlaları bu kitapçığın sayfalarında hissedeceksiniz. Okuyuculardan gelen önerilerle güncellenecek olan kitapçık, sınırlı sayıda basılı kopya ile de sizlerle buluşacak.

Böylesi bir anma yılına MD’de yer vermemek olmazdı. 75. yıla özel üç yazıyı sizlerle paylaşıyoruz: Alp Eden’in hazırladığı “TMD kurucularının biyografileri ve yayın listeleri” adından da anlaşılacağı üzere değerli kurucularımızı anıyor. 75 yılın ardından kitapçığı için Özkan Değer’in hazırladığı biyografilerden bağımsız olan bu yazı bizlere farklı bir bakış açısı sunuyor. Ayrıca kitapçıkta kısaltılmış bir versiyonu bulunan Naime Ekici’nin “Ulusal Matematik Sempozyumlarının Otuz Beş Yılı” başlıklı yazısının tamamını bu sayımızda bulabilirsiniz. TMD’ye uzun yıllar ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü’nün kısıtlı bir tarihçesini de yine Alp Eden’in kaleminden sunuyoruz.

Derneğimizin aradan geçen 75 yıldaki başarıları yadsınamaz. Ama eksik kaldığı bazı noktalar da göz ardı edilmemeli. Her ne kadar içtenlikle çalışan çok sayıda matematikçi olsa da çok daha fazla sayıda matematikçiyle dernek arasında mesafeli bir duruş var. Öte yandan, matematik öğrenmek ve öğretmek için büyük bir çaba sarf eden ancak bu geçmişten ve dernekten haberdar olmayan birçok genç matematikçi ve matematikçi adayı mevcuttur. Son yıllarda eski kırgınlıkların azaldığını ve matematikçilere daha fazla ulaştığımızı söyleyebiliriz. Yine de, derneğin dördüncü 25 yılında öncelikli hedefinin, daha fazla matematikçiye ulaşmak ve kaliteli matematiği desteklemek için daha fazla çaba sarfetmek olduğunu düşünüyorum. Buna ulaşmanın önkoşulu, daha fazla matematikçinin elini taşın altına koymasıdır.

Yaz sayımıza “Tropical Cebirsel Geometrinin Temel Teoremi” başlıklı makaleleriyle katkıda bulunan Enis Kaya ve Büşra Sert’e teşekkür ederiz. Bakış açımızı genişleten başka bir yazı da Zafer Ercan’ın “Sıfır Dereceli Mantık” dizisinin ilk bölümü oldu. Olimpiyat yazıları serimize, bu sayımızda Mustafa Özdemir’in üreteç fonksiyonları hakkındaki yazısıyla devam ediyoruz. Ayrıca Erdoğan Şuhubi’nin Tansör Analizi kitabının kısa bir incelemesini Alp Eden’in kaleminden sunuyoruz. Son olarak Ümit Işlak ünlü “biletsiz yolcu” probleminin, ben de 8. mertebeden grupların sınıflandırılması probleminin birer çözümünü sizlerle paylaşıyoruz.

Eğitim köşemizde Burçak Boz Yaman’la matematik eğitiminde origami kullanımını öğrenirken Abdülkadir Erdoğan’la “okul matematiği” kavramını netleştiriyoruz.

Her zamanki gibi, sabit köşelerimiz yerlerini almış durumda. Muhammed Uludağ’a, Alp Eden’e, Ezgi Kantarcı Oğuz’a, Refail Alizade’ye ve Kıvanç Çefle’ye bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sabit olmasa da her zaman açık olan “Editöre Mektup” köşemizde Betül Tanbay’dan gelen mektubu paylaşıyoruz. Betül Hoca, geçen sayımızda Ali Nesin’in anlattığı MD hikayesi’nin bir bölümünü kendi bakış açısıyla sunuyor.

Son olarak Bilkent Üniversitesi öğrencisi okurlarımızdan gelen kısa bir çalışmayı “Okurlardan” köşemizde bulabilirsiniz. Yunus Emre Ekiz ve İris Yazıcı harmonik seriler üzerine ilginç bir sonuç kanıtlıyorlar.

Yazımızı güzel bir haberle bitirirken, tüm okurlarımıza matematik dolu bir yaz diliyoruz. 2024 yılından başlamak üzere dergimizin editörlüğünü Sibel Özkan devralacak. Kendisine bu zorlu görevi kabul ettiği için teşekkür ederiz. Eylül sayısında tekrar bir araya gelmek dileğiyle...

Olcay Coşkun