Matematik Dünyası Son Sayı

2022-4

Sipariş vermek için görsele tıklayın

2022'nin 4. sayısı!

Bu sayımızla birlikte Matematik Dünyası'nın 29'uncu yılını tamamlıyoruz. Aynı zamanda 2015 yılından bu yana ilk kez yılda 4 sayı çıkarabilmeyi başardık. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ederim. Ali hocaya, yılda 4 sayı hedefiyle yola çıkma tavsiyesi olmasa olmazdı.

Kapak Konusu: Kombinatorik Oyunlar

Bu sayımızın kapak konusu kombinatorik oyunlar. Editörümüz Sibel Özkan'a ve katkıda bulunan yazarlarımıza teşekkür ederiz. Köşe yazarımız da olan Ezgi Kantarcı Oğuz kombinatorik oyunların temellerini atan ve bize çok sayıda oyun tanıtan 4 yazısıyla dergimizde yer alıyor. Conway'in gerçelüstü sayılarıyla tanışma fırsatı yakalıyoruz. Öznur Yaşar Diner arama-kurtarma problemlerini matematiksel olarak ele alıp çizge arama problemlerini tanıtıyor. Uğur Odabaşı'nın yazısıyla da çizgeleri etiketleme tekniklerini öğreniyoruz.

Matematik Tarihi

Tarih köşemizde, Alp Eden'in yakın tarihimize ışık tutan yeni bir yazısına yer veriyoruz. Geçen sayımızda Ankara Fen Fakültesi Matematik Bölümünün ilk 25 yılını ele alan yazısının ardından, Alp hoca bu bölümün iki değerli hocasının, J. A. Strang'in ve Ali Nazima Ergun'un, katkılarını sunuyor.

Öklid'in Elemanlar kitabı binlerce yıldır tüm dünyada okutulan en temel eserlerden birisidir. Hemen hemen tüm dillere çevrilen bu eseri Türkçe'ye Ali Sinan Sertöz kazandırdı. Sinan hocaya titiz çalışması için minnetarız. Bu sayımızda, Ahmet Feyzioğlu'nun hem Öklid'in Elemanları'nı hem de Öklid'in Elemanları'nı incelediği yazısına yer veriyoruz. Bu değerli inceleme yazısı için Ahmet hocaya teşekkür ederiz.

Determinant, Kuantum Bilgisayarlar, Sonlu Kalkülüs, Parçalanış Teorisi, Cauchy Fonksiyonel Denklemi

Lineer cebir denilince akla gelen en önemli konulardan biri olan determinantları, değişmeli halkalar üzerinde tanımladığı yazısıyla Ali Nesin de bu sayımızda yer alıyor. Ali hocanın ders notlarından oluşan yazıyı okurken, sorduğu sorularla kendinizi bir derste hissedeceksiniz!

Bu sayımızda ayrıca Selçuk Kayacan'ın kuantum bilgisayarlar üzerine olan yazısını, Ayhan Dil'in sonlu kalkülüs tartışmasını, Ali Kemal Uncu'nun parçalanış teorisine davetini, İlham Aliyev'in Cauchy fonksiyonel denklemi ve Çağla Sekin'le ortak yazdıkları p-yinci dereceden kök a sayısına yakınsayan dizilerini bulabilirsiniz. Son olarak permütasyonları sıralama üzerine bir yazımı sizinle paylaşıyorum.

Eğitim Köşesi

Eğitim köşemiz tüm güzelliğiyle devam ediyor. Nazan Sezen Yüksel matematik derslerindeki bilişsel faktörleri anlatırken Serkan Özel örüntülerin erken çocukluk dönemi matematik öğretimindeki rolünü irdeliyor.

Sabit Köşeler

Ters Açı'nın konuğu akademik kariyer tavsiyeleriyle University of Cincinnati'den Deniz Bilman. Refail Alizade'nin Problemler ve Çözümler köşesi, Ezgi Kantarcı Oğuz'un Eureka! köşesi ve Kıvanç Çefle'nin Satranç köşesi her zamanki yerlerinde.

Ülkemizin 100'üncü, TMD'nin 75'inci, MD'nin 30'uncu yılı olacak 2023'ü, daha kötüsü olmaz umuduyla bekliyoruz.

Olcay Coşkun