Yazar: Melih Mert Oskay
Sayı: 115
Yıl: 2023-1
Tekrar selam herkese. (Bu sefer gerçekten herkese!) Ben Melih. İki yıldır Matematik Dünyası’nın harika gönüllü ekibiyle birlikte çalışıyorum. Yukarıdaki ekran görüntüsü Matematik Dünyası gönüllülerinin iletişim için kullandığı uygulamada kendilerini tanıttığı bir kısımdan (yazı içinde birkaç arkadaşımızın daha buraya yazdıklarının ekran görüntülerini göreceksiniz). Matematik Dünyası’yla tanıştığım ilk anı hâlâ hatırlamıyorum ama sayesinde öğrendiğim birçok şeyi hatırlıyorum. Lisans dönemimde dersler dışında matematikle ilgili bir şey öğrenmek istediğimde en çok başvurduğum Türkçe kaynak Matematik Dünyası olurdu. O dönem Yıldız Teknik Üniversitesi Bilim ve Matematik Kulübünde çeşitli konularda matematik çalışma grupları kurar, bir dergi sayısı seçip onu hep beraber okur, yazıları paylaşıp birbirimize kısa sunumlar yapardık. Merak ettiğimiz her konuda bir yazı buluyor olmamıza her seferinde şaşırırdık. Yıllar sonra derginin çeşitli konularda gönüllüye ihtiyacı olduğunu öğrendiğimizde de hiç düşünmeden neler yapabileceğimizi öğrenmek istedik. O günden beridir de birçok gönüllüyle dergiye katkı sunmaya çalışıyoruz.
2021 yılının haziran ayında Olcay Hoca’nın (Olcay Coşkun) girişimleriyle internet sitesindeki içeriklerin zenginleşmesi ve derginin üniversitelere ulaşması başta olmak üzere MD’ye destek olabilecek bir gönüllü ekip oluşturulmak isteniyordu. Bunun için Oğuz Şavk’ın aracılığıyla Olcay Hoca’yla tanışıp Türkiye Matematik Kulübünde yaptığımız duyurularla bu iki konu için ilk gönüllü ekipleri oluşturduk.
Kulüpte yaptığımız duyurularla dergiyi üniversitelere ulaştırmak için ilk olarak Galatasaray Üniversitesi (Uğur Güler), Hacettepe Üniversitesi (Emre Şahin), Kastamonu Üniversitesi (Selinay İşler), Kocaeli Üniversitesi (Berkay Özen), Koç Üniversitesi (Seray Temur), Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (İrem Ganioğlu), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (Hasan Kambay), Sabancı Üniversitesi (Rüştü Erciyes Karakaya), TED Üniversitesi (Aleyna Akbaba), Yeditepe Üniversitesi (Simge Çavuşlar) ve Yıldız Teknik Üniversitesinden (Emre Karaduman) gönüllüler bulduk.
Arşiv çalışmalarımızın ilk gönüllüleri de Bilal Aytekin (Boğaziçi Üniversitesi), Emre Şahin (Hacettepe Üniversitesi), Erkay Aktaş (Gebze Teknik Üniversitesi), Hasan Kambay (MSGSÜ), Melih Mert Oskay (Yıldız Teknik Üniversitesi), Sarper Yurtseven (Yıldız Teknik Üniversitesi), Yağmur Sak (Sabancı Üniversitesi) ve Zeynep Begüm Kara (Bilkent Üniversitesi) oldu.
Zaman içinde gönüllü ekip kulaktan kulağa yayılarak büyümeye ve farklı işler üstlenmeye devam etti. Arşiv ekibine Umut Gür (Boğaziçi Üniversitesi), Övünç Özgün Eker (Boğaziçi Üniversitesi), Emre Kahvecioğlu (Boğaziçi Üniversitesi), Muhammet Boran (Yıldız Teknik Üniversitesi) ve Eren Karahüseyinoğlu (Boğaziçi Üniversitesi) da katıldı.
Bir yılın sonunda gönüllü olmak isteyenlere daha hızlı ulaşabilmek için internet sitesinde bir form açtık ve sosyal medyadan duyurduk. Bu sayede Ahmet Eren Aslantaş, Nebahat Sevcan (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi), Asena Arslan (Boğaziçi Üniversitesi), Doğukan Türköz (Warwick Üniversitesi), Türker Kayalıoğlu, İsmail Üçağıl, Zeynep K. (Boston Üniversitesi) ve Öznur Bulca (ODTÜ) da aramıza katılıp dergiye katkı sunmaya başladı.
MD Gönüllüleri Neler Yapıyor?
Dergiyi Hazırlama. Matematik Dünyası’nı baskıya hazırlarken yazıları dergi formatına uygun hale getiriyoruz.
MD’yi Tanıtma. Matematik Dünyası’nın yeni sayısı çıktıktan sonra yeni sayının müjdesini herkese vermek için duyurulara başlıyoruz. Dergiyi üniversitelere iletmek için üniversitelerde temsilciler buluyor, bu temsilciler aracılığıyla derginin üniversite öğrencilerine daha kolay ve hızlı ulaşmasını sağlıyoruz. Matematik Dünyası’yla ilgilenen çeşitli matematik topluluklarının dergi talepleriyle ilgileniyoruz. Davetli olduğumuz matematik etkinliklerinde etkinlik katılımcılarına dergiyi tanıtıyoruz.
Güncel üniversite temsilcilerimizi görmek veya temsilci olmak için matematikdunyasi.org/universitetemsilcileri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Matematik Dünyası’nı ve yazılarını sosyal medyada aktif tutmaya çalışıyoruz. Sosyal medyada görünürlüğümüzün artmasını gönüllüler sağlıyor. Şu an sosyal medya paylaşımlarını Nebahat Sevcan’la birlikte hazırlıyoruz.
İnternet sitemizi de sürekli güncel tutup geliştirmeler yapıyoruz.
Arşiv. Matematik Dünyası yazılarını matematikdunyasi.org’ta okuyucularıyla buluşturuyoruz. Özellikle MD’nin 2002’den önceki sayılarının yeni basımı olmadığı için birkaç kütüphane dışında ulaşılamıyor, bunun için düzenli olarak bu sayılardan yazıları internet sitesi formatına çeviriyoruz. Ayrıca yeni sayılardan da seçme yazıları siteye ekliyoruz. Bu iş için daha önce WordPress ve Latex kullanmış veya öğrenmeye istekli birçok gönüllüyle birlikte çalışıyoruz. Bu gönüllüler sayesinde Matematik Dünyası yazıları binlerce okuyucuya ulaşıyor. Gönüllüler sayesinde bugün internet sitemizde yayımlanmış 150’ye yakın yazı var. Arşiv ekibi yazıları dijital ortama aktardıktan sonra Sarper Yurtseven her birini titizlikle kontrol edip uygun biçimde yayımlıyor. Bugüne kadar Zeynep Begüm Kara 16 yazıyla siteye en çok yazı kazandıran gönüllümüz olmuş.
Gönüllülerimizden Sarper Yurtseven ve Atahan Haznedar Matematik Dünyası’yla nasıl tanıştıklarını ve nasıl gönüllü olduklarını yazdılar.
Matematik Dünyası’yla tanışma hikâyem lisansa başlamadan hemen öncesine dayanıyor. O dönem Youtube’dan Ali Nesin’in köyde çekilen ders videolarını çokça izliyordum. Bir gün Nesin Yayınevi’nin sitesine girip Ali Nesin’in Analiz serisini satın almaya karar verdim. Siteye girdiğimde, orada yer alan matematik kitaplığında Matematik Dünyası’yla ilk kez karşılaşmıştım. Daha önce pek istikrarlı şekilde olmasa da edebiyat dergilerini okuduğumu söyleyebilirim. Daha önce bir “matematik dergisi” ile karşılaşmamıştım. Biraz inceledikten sonra kapak konularına göre 10 sayı satın aldım. İşte Matematik Dünyası’yla lisansa başlamadan önce ilk kez böyle tanıştım.
Neden gönüllü oldum sorusunun en basit ve kısa cevabı; dergiyi çok sevmemdir. Tabii ki bir ders kitabı gibi kullanabileceğimiz bir kaynak değil. Fakat yazıldığı konularda giriş niteliği taşıyan birçok harika yazı mevcut. Böylesine maneviyat yüklü ve ülkemizdeki birçok matematikçinin emeğiyle hazırlanan çeyrek asrı geçmiş bir dergide gönüllü olmayayım da nerede olayım? Elbette elimden ne geliyorsa yapmak isterim. Matematiğin ülkemizdeki gelişimi ve böyle değerli Türkçe kaynakların sürekliliği için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız.
-Sarper Yurtseven
Matematik Dünyası’yla lisede tanıştım. Lisedeki matematik hocalarım bana böyle bir derginin varlığından bahsetmişlerdi; ancak o dönem anlamayacağımı düşündüğüm için hiç okuma şansı vermemiştim. Pandemi zamanında ikinci el ilk dergimi aldım. O zamandan beri düzenli olarak her sayıyı alıp okumaya ve hoşuma giden bir sayıyı yanımda taşımaya özen gösteriyorum.
Normalde eski yazıları okumayı zaten seviyordum. Arşiv ekibinde çalışan gönüllülerin de tam olarak bunu yaptığını öğrendikten sonra ben de gönüllü oldum. Matematiğin ulaşılabilir ve eğlenceli olduğunu gösterebilmiş bir kurumda gönüllü olmak çok gurur verici.
-Atahan Haznedar
Son olarak, gönüllülük sürecinin başlamasına öncülük eden, böylece herkese Matematik Dünyası’na katkı sağlama fırsatı sağlayan Olcay Hoca’ya teşekkür ediyoruz. Aşağıda Olcay Hoca’nın tanışma kanalımıza gönderdiği mesajı var.
Tüm gönüllülülerimizi görmek veya gönüllü olmak için matematikdunyasi.org/gonulluler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.