Fermat ve Euler Teoremleri Üzerine Uygulamalar

Yazan: Emre Alkan (Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi)

Yıl: 1995-3

Sayı: 23


Fermat ve Euler teoremlerini daha önce kanıtlarıyla beraber vermiştik [1]. Bu teoremlerin kullanılışını sergilemek amacıyla bu yazıda bir dizi uygulama yapacağız. Bu yazıda sayı kelimesi tamsayı anlamında kullanılacak.

Lemma: $(a, m)=1$ olsun. $a^{x} \equiv 1 \pmod{m}$ olacak şekildeki en küçük $x$ sayısı $n$ olsun. $a^{k} \equiv 1 \pmod{m}$ ise $n \mid k$ olur.

Kanıt: $a^{x} \equiv 1\pmod{m}$ olacak şekilde en küçük bir $x$ sayısı vardır, çünkü Euler teoremiyle $a^{\phi(m)} \equiv 1\pmod{m} $ olduğunu biliyoruz. Bu en küçük sayı $n$ olsun. Bölme algoritmasıyla $k=q n+r$ $(0 \leq r<n)$ yazılabilir. Böylece $a^{k} \equiv a^{q n+r} \equiv a^{r} \equiv 1\pmod{m}$ elde edilir. $n$ en küçük pozitif sayı olduğundan $r=0$, dolayısıyla $n \mid k$ elde edilir.


Problem: $p$ bir asal sayı ve $(p, m)=1$ olmak üzere $n=p^{k} m$ olsun. $p \mid 2^{n}-1$ ise, $p \mid 2^{m}-1$ olduğunu gösteriniz.

Çözüm: $n=p t$ olsun.

$$2^{t p}-1=\left(2^{p}-1\right)\left(2^{(t-1) p}+2^{(t-2) p}+\cdots+2^{p}+1\right).$$

Fermat teoremiyle $2^{p} \equiv 2\pmod{p}$ olduğundan $p$, $2^{p}-1$ ‘i bölmez. Böylece

$$
p \mid 2^{(t-1) p}+2^{(t-2) p}+\cdots+2^{p}+1 . $$ Kolayca

$$ 2^{(t-1) p}+2^{(t-2) p}+\cdots+2^{p}+1 \equiv 2^{t-1}+2^{t-2}+\cdots+2+1 \equiv 2^{t}-1\pmod{p}$$ olduğundan, $p \mid 2^{t}-1$ elde edilir. Bu sonucu yineleyerek $p \mid 2^{m}-1$ elde ederiz.


Problem: $n>1$ ise $n$, $2^{n}-1$’i bölmez.

Çözüm: $n>1$ ise $n$ asal çarpanlarına ayrılabilir. En küçük asal çarpan $p$ olsun. $n=p^{k} p_{1}^{k_{1}} \cdots p_{r}^{k r}$ yazalım. $n \mid 2^{n}-1$ kabul edelim. Böylece $2^{n} \equiv 1\pmod{p}$ ve Fermat teoremiyle $2^{p-1} \equiv 1\pmod{p}$ elde ederiz. Lemma ile $2^{k} \equiv 1\pmod{p}$ olacak şekilde en küçük $k>1$ sayısı vardır. $k=1$ olamaz; $k \mid n$ ve $k \mid p-1$ olur. Fakat böyle bir $k$ sayısının olamayacağı açıktır. Dolayısıyla $n$, $2^{n}-1$’i bölmez.


Problem: $n_{1}, n_{2}, \ldots, n_{k}$ pozitif tamsayıları için $n_{1}\mid 2^{n_{2}}-1, \, n_{2} \mid 2^{n_{3}}-1,\, \ldots,\, n_{k-1} \mid 2^{n_{k}}-1$ ve $n_{k} \mid 2^{n_{1}}-1$ ise, $n_{1}=n_{2}=\cdots=n_{k}=1$ olduğunu gösteriniz.

Çözüm: $n_1 > 1$ olsun. $n_1$, asal çarpanlarına ayrılabilir. $n_1$’in en küçük asal çarpanı $p_1$ olsun. $p_1\mid 2^{n_2}-1$ şeklinde ifade edilebilir, yani $2^{n_2} \equiv 1 \pmod{p_1}$ ve $2^{p_1-1} \equiv 1\pmod{p_1}$ Fermat teoremi sayesinde yazılabilir. Bir lemma ile $2^d \equiv 1\pmod{p_1}$ olacak şekilde en küçük bir $d > 1$ sayısı bulabiliriz. Bu, $p_2$ adında bir asal sayısı bulunduğu anlamına gelir, ki $p_2 \mid n_2$ ve $p_2 \mid p_1-1$. Bu düşünceyi devam ettirerek şöyle bir asal sayılar dizisi elde edilir: $p_3 \mid n_3$ ve $p_3 \mid p_2-1,\, \ldots,\, p_k \mid n_k$ ve $p_k \mid p_{k-1}-1$. Sonuç olarak, $n_k \mid 2^{n_1}-1$ olduğundan, $p_k \mid 2^{n_1}-1$ olur ve bundan dolayı öyle bir asal $p’$ bulunur ki $p’ \mid n_1$ ve $p’ \mid p_k-1$ olur. Bu nedenle $p_1-1 > p_2,\, p_2-1 > p_3,\, \ldots, \, p_k-1 > p_k$ ve $p_k-1 > p’$ elde edilir. Fakat $p’ \geq p_1$ olduğundan, bu durum mümkün değildir. Dolayısıyla, $n_1 = 1$ olur ve böylece $n_1 = n_2 = \cdots = n_k = 1$ elde edilir.


Problem: Bir $m$ pozitif sayısı veriliyor. $M$, $2^{k}-2^{m}-1$ $(k=1,2, \ldots)$ şeklindeki sayıların kümesi olsun. $M$’nin herhangi iki elemanı arasında asal bir sonsuz alt kümesi olduğunu gösteriniz.

Çözüm: İstenen alt kümeyi tümevarımla kuracağız. Herhangi bir $a_{1} \in M$ ile başlayalım. Kabul edelim ki ilk $n$ sayı $a_{1}, a_{2}, \ldots, a_{n} \in M$ şartını sağlasın. $a_{n+1}$ için, $\left(a_{n+1}, a_{i}\right)=1$ $(i=1,2, \ldots, n)$ olmalıdır. $a_{1}, a_{2}, \ldots, a_{n}$ elemanlarının hepsinin asal çarpanlara ayrılışında geçen asal sayılar $p_{1}, p_{2}, \ldots, p_{\text {r }}$ olsun. $$a_{n+1}=2^{\left(p_{1}-1\right)\left(p_{2}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)}-2^{m}-1 $$

olarak seçelim. Eğer $\left(a_{n+1}, a_{i}\right)>1$ ise ${1,2, \ldots, r}$ içinde bir $j$ için $p_{j} \mid a_{n+1}$ olmalıdır. Kolayca

$$
2^{\left(p_{1}-1\right)\left(p_{2}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)} \equiv 2^{m}+1 \pmod{p_j}
$$

elde edilir. Öte yandan $2^{p_{j}-1} \equiv 1 \pmod{p_{j}}$ Fermat teoremiyle yazılabilir. Bu iki denklikten $2^{m}+1 \equiv 1\pmod{p_{j}}$ ve $p_{j}=2$ elde edilir ki bu mümkün değildir. $\left(a_{n+1}, a_{i}\right)=1$ olur. Dolayısıyla tümevarımla $M$’nin böyle bir sonsuz alt kümesinin varlığı anlaşılır.


Problem: (1990 Uluslararası Matematik Olimpiyatı) $n^{2} \mid 2^{n}+1$ olacak şekildeki tüm $n>1$ sayılarını bulunuz.

Çözüm: $n^{2} \mid 2^{n}+1$ ise $n \mid 2^{n}+1$ olur. $n>p$ ise $3 \mid n$ olduğunu görelim. $n$ ‘nin en küçük asal çarpanı $p$ olsun. $2^{2 n} \equiv 1\pmod{p}$ ve $2^{p-1} \equiv 1\pmod{p}$ Fermat teoremiyle yazılabilir. $2^{d} \equiv 1 \pmod{p}$ olacak şekilde en küçük bir $d>1$ sayısı vardır. $d \mid 2 n$ ve $d \mid p-1$ ‘den kolayca $d=2$ elde edilir. Dolayısıyla $p=3$ ve $3 \mid n$ olur. $n=3^{k} d$, $(d, 3)=1$ ve $k \geq 1$ alalım. $3^{2 k} \mid 2^{3^{k} d}+1$ yazılabilir. Çarpanlara ayırma ile

$$
2^{3^{k} d}+1=\left(2^{d}+1\right) \prod_{t=0}^{k-1}\left(2^{3^{t} 2 d}-2^{3^{t} d}+1\right)
$$

yazılabilir. Şunları gözleyelim:

$$
2^{3^{t} 2 d}-2^{3^{t} d}+1 \equiv 2^{3^{t} d}-2 \equiv 0\pmod{3}
$$

ve $2^{3^{t} d} \equiv 2\pmod{9}$ ise, $(-1)^{d} \equiv 2\pmod{9}$ olur ki bu mümkün değildir. Öte yandan $(d, 3)=1$ olduğundan $2^{d} \equiv-1\pmod{3}$ ve $2^{d} \not \equiv-1\pmod{9}$ olur. Böylece $2^{3^{k} d}+1$, tam olarak $3^{k+1}$ ile bölünür. Kolayca $2 k \leq k+1$ ve $k \geq 1$’den $k=1$ elde ederiz. $n=3 d$ şeklinde olmalıdır. $d>1$ ise $d$’nin en küçük asal çarpanı $p_{1}$ olsun. Kolayca $2^{2 \cdot 3 d} \equiv 1\pmod{p_{1}}$ ve $2^{p_{1}-1} \equiv 1\pmod{p_{1}}$ Fermat teoremiyle yazılabilir. Öte yandan $p_{1} \geq 5$ olmalıdır. $2^{a} \equiv 1 \pmod{p_{1}}$ olacak şekilde en küçük bir $a>1$ sayısı vardır. $a \mid 6 d$ ve $a \mid p-1$ olduğundan $a=2,3$ veya $6$ olur. $a=2$ ise $p_{1}=3$ olur. $a=3$ veya $6$ ise de $p_{1}=7$ elde edilir. Fakat her $s \in \mathbb{Z}^{+}$için $7 \nmid 2^{s}+1$ olduğundan, $d>1$ olamaz; $d=1$ elde edilir. $n^{2} \mid 2^{n}+1$ olacak şekildeki tek sayı $n=3$ olarak bulunur.


Problem: $a$ ve $b$ pozitif sayıları için, $2 a-1$, $2 b-1$ ve $a+b$ asal sayılar iseler, $a+b$ ‘nin $a^{b}+b^{a}$ ve $a^{a}+b^{b}$ sayılarını bölmediğini gösteriniz.

Çözüm: $(a, a+b)=(b, a+b)=(a b, a+b)=1$ ve

$$a+b \mid\left(a^{a}+b^{b}\right)\left(a^{b}+b^{a}\right)=a^{a+b}+b^{a+b}+(a b)^{a}+(a b)^{b}$$ olur. $a>b$ ve Fermat teoremiyle

$$
a^{a+b}+b^{a+b} \equiv a+b \equiv 0 \pmod{ a+b}
$$

kabul edebiliriz. Kolayca $(a b)^{a-b} \equiv-1\pmod{ a+b}$, yani $(a b)^{2 a-2 b} \equiv 1\pmod{ a+b}$ elde edilir. Öte yandan yine Fermat teoremiyle $(a b)^{a+b-1} \equiv1\pmod{ a+b}$ olur. $(a b)^{d} \equiv 1\pmod{ a+b}$ sağlayan en küçük bir $d$ sayısı vardır. $d=1$ ise $a b \equiv 1\pmod{ a+b}$ ve $(a b)^{a-b} \equiv 1\pmod{ a+b}$ olur ki bu mümkün değildir. $d \mid 2 a-2 b$ ve $d \mid a+b-1$ ‘den kolayca $d \mid 2(2 a-1)$ ve $d \mid 2(2 b-1), 2 a-1$ ve $2 b-1$ de asal olduğundan $d=2$ buluruz. $(a b)^{2} \equiv 1\pmod{ a+b}$ ve $a b \not \equiv 1\pmod{a+b}$ olduğundan $a b \equiv-1\pmod{ a+b}$. yani $a+b \mid a b+1$ elde edilir. Öte yandan $a+b\mid a^{2}+a b,\, a+b\mid(a-1)(a+1)$, ve $a+b$ asal olduğundan $a+b \mid a-1$ veya $a+b \mid a+1$ elde edilir ki her iki durum da mümkün değildir.


Problem: $a, m$ pozitif sayıları için $x_{0}=1$ ve $x_{n+1}=a^{x_{n}}$ olacak şekilde bir $x_{n}$ dizisi tanımlanıyor. Öyle bir $N$ pozitif sayısının varlığını gösteriniz ki $N \leq h \leq k$ için $x_{h} \equiv x_{k} \pmod{m}$ olsun [7].

Çözüm: $\langle a \rangle = \{a, a^2, a^3, \ldots\}$ kümesi $\pmod{m}$de periyodik olur. Periyot uzunluğu $b$ olsun. Bu kümede periyodik olmayan terimler olabilir, ama belli bir sınırdan sonra kümenin kendisi periyodik olmalıdir. Belli bir $a^{k}$ ‘den sonra

$$
x_{h}=a^{a^{a^{\cdot^{\cdot^{\cdot}}}}} \quad \text { ve } \quad x_{k}=a^{a^{a^{\cdot^{\cdot^{\cdot}}}}}
$$

olduğundan $x_{h}=x_{k}\pmod{m}$ ancak ve ancak $x_{h-1} \equiv x_{k-1}\pmod{b}$ elde ederiz. $(a, m)>1$ ise $a^{x} \equiv 1\pmod{m}$ olacak şekilde bir $x$ pozitif sayısı yoktur. Böylece $b<m$ olur. Öte yandan $(a, m)=1$ ise, Euler teoremiyle $a^{\phi(m)} \equiv 1 \pmod{m}$ olur ki bundan yine $b \leq \phi(m)<m$ elde edilir. Dolayısıyla bu akıl yürütme tekrarlanarak, elde edilen modül tabanları azalan bir dizi oluştururlar. Sonlu sayıda adımdan sonra (diyelim ki $t$ ‘yinci adım) $x_{h-t} \equiv x_{k-t}\pmod{2}$ eşdeğer koşulu elde edilir. Fakat $\pmod{2}$ ‘de dizinin tüm terimlerinin, $x_{0}$ terimi hariç, denk olacağı açıktır. Eğer $N$ sayısı, $N \geq t$ olacak şekilde seçilirse istenen $N \leq h \leq k$ için $x_{h} \equiv x_{k}\pmod{m}$ elde edilir.

Şimdi $N \leq h \leq k$ ve $x_{h} \equiv x_{k}\pmod{m}$ olacak şekilde bir $N$ bulmak istiyoruz. Azalan bir modül dizisi bulduk. Böylece $\pmod{2}$’ye indirgeme en fazla $m$ adımda biter. Fakat her adımda bir sonraki modüle geçebilmek için bazı şartlar vardır. $x_{h} \equiv x_{k}\pmod{m}$ ise $x_{h-1} \equiv x_{k-1}\pmod{b}$, $a^{i} \equiv a^{j}\pmod{m}$ ve $i< j$ olacak şekilde en küçük sayı $i$ ise, $x_{h-1}\geq i$ olmalıdır. Elde edelen azalan modül dizisi $b_1,\ldots, b_s$ olsun. Her defasında $a_i \equiv b_i \pmod{b_i}$ ve $i<j$ olacak şekilde en küçük $i$ sayısı için $i < b_i < m$ olur. Şimdi başlangıç için $x_h$’yi $x_{h}=a^{a^{a^{\cdot^{\cdot^{\cdot}}}}}$ olarak seçebiliriz. $a^{a^{a}} > m$ olacak şekilde bir $x$ sayısı bulabiliriz. İndirgeme en fazla $m$ adım sürebileceğinden (her adımda bir $a$ eksiliyor), $x_{h}$ ‘yi $x_{h}=a^{a^{a^{a^{\cdot^{\cdot^{\cdot}}}}}} a^{a^{a^{\cdot^{\cdot^{\cdot}}}}}$ olarak seçeriz. $\quad h-1=x+m$ olacağından $N=x+m+1$ almak işimizi görür.


Problem: $a, b$ pozitif sayılar ve $p$ asal olmak üzere, $a^{p} \equiv b^{p}\pmod{p}$ ise, $a^{p} \equiv b^{p} \pmod{p^2}$ olduğunu gösteriniz.

Çözüm: Fermat teoremiyle $a^{p} \equiv a\pmod{p}$ ve $b^{p} \equiv b\pmod{p}$ olduğundan, $a \equiv b\pmod{p}$ ve $p \mid a-b$ elde ederiz.

$$a^{p}-b^{p}=(a-b)\left(a^{p-1}+a^{p-2} b+\cdots+a b^{p-2}+b^{p-1}\right)$$

ve $i=1,2, \ldots, p$ için $a^{p-i} b^{i-1} \equiv a^{p-1} \equiv 1\pmod{p}$ olduğundan,

$$
p \mid \frac{a^{p}-b^{p}}{a-b}
$$

elde edilir. Dolayısıyla $a^{p} \equiv b^{p}\pmod{p^2}$ olur. Burada $(a, p)=(b, p)=1$ olduğunu kabul ettik. Eğer $p \mid a$ ve $p \mid b$ ise $p^{p} \mid a^{p}-b^{p}$ olur ki $p \geq 2$ olduğundan yine $a^{p} \equiv b^{p}\pmod{p^2}$ elde ederiz.


Şimdi Euler teoreminin bir genellemesini vereceğiz. Önce bir Lemma.

Lemma: $n$ pozitif sayısının pozitif bir böleni $d$ ise, $n-\phi(n) \geq d-\phi(d)$ olur.

Kanıt: Sol taraf $n$ ile ortak asal böleni olan sayıların sayısıdır. Sağ taraf da aynı şekilde belirtilebilir. $d \mid n$ olduğundan $d$ ile ortak asal böleni olan bir sayının, $n$ ile de ortak asal böleni olacaktır.


Teorem: Herhangi $a$ ve $m$ pozitif sayıları için $a^{m} \equiv a^{m-\phi(m)}\pmod{m}$ olur.

Kanıt: $m \mid a^{m-\phi(m)}\left(a^{\phi(m)}-1\right)$ olduğunu göreceğiz. $m=p_{1}^{\alpha_{1}} \cdots p_{r}^{\alpha_{r}} q_{1}^{\beta_{1}} \cdots q_{k}^{\beta_{k}}$ olacak şekilde çarpanlara ayıralım. Burada $p_{1}, p_{2}, \ldots, p_{r}$, $a$ ‘nın da asal bölenleri olsunlar. $i \in\{1,2, \ldots, k\}$ için Euler teoremiyle $a^{\phi\left(q_{i}^{\beta_{i}}\right)}-1 \mid a^{\phi(m)}-1$ ve $q_{i}^{\beta_{1}} \mid$ $a^{\phi\left(q_{i}^{\beta_{i}}\right)}-1$ olduğundan, $q_{i}^{\beta_{i}} \mid a^{m-\phi(m)}\left(a^{\phi(m)}-1\right)$ elde ederiz. Şimdi bir $p_{i}^{\alpha_{i}}$ alalım. $p_{i}^{\alpha_{i}} \mid a^{m-\phi(m)}$ olduğunu göstereceğiz. $p_{i} \mid a$ olduğundan $\alpha_{i} \leq$ $m-\phi(m)$ olduğunu görmek yeter. Lemma ile $m-\phi(m) \geq p_{i}^{\alpha_{i}}-\phi\left(p_{i}^{\alpha_{i}}\right)=p_{i}^{\alpha_{i}-1}$ elde ederiz. $p_{i} \geq 2$ olduğundan $2^{\alpha_{i}-1} \geq \alpha_{i}$ olduğunu görmek yeter. $n \geq 1$ için $2^{n-1} \geq n$ olduğu tümevarımla gösterilebilir.


Şu sonucu daha önce göstermiştik [2].

Teorem: Tamsayı katsayılı, sabit olmayan bir $p(n)$ polinomu, belli bir sınırdan sonraki her $n$ sayısı için asal olamaz.

Bu sonucu benzer daha ilginç bir teoremi göstereceğiz.

Teorem: $1 \leq a_{1}<a_{2}<\cdots<a_{m}$ tamsayılar ve $Q_{j}(x)$ ‘ler tamsayı katsayılı polinomlar olsun.

$$ f(n)=Q_{1}(n) a_{1}^{n}+Q_{2}(n) a_{2}^{n}+\cdots+Q_{m}(n) a_{m}^{n} $$ ise, $f(n)$ sonsuz sayıda tamsayı $n$ için asal değerler almaz. $(n \rightarrow \infty$ iken $f(n) \rightarrow \infty$ olduğu kabul ediliyor.)

Kanıt: Tersine $f(n)$’nin belli bir sınırdan sonra hep asal olduğunu kabul edelim. $f(n) \rightarrow \infty$ olduğundan öyle bir $n$ bulunabilir ki $p$ asal olmak üzere, $f(n)=p>a_{m}$ olsun. Her $k$ tamsayısı için $Q_{i}(n+k p) \equiv Q_{i}(n) \pmod{ p}$ olduğunu biliyoruz. Öte yandan $\left(a_{i}, p\right)=1$ olduğundan, Fermat teoremiyle $a_{i}^{p-1} \equiv 1\pmod{ p}$ yazabiliriz. Bu iki sonucu aynı anda kullanabilmek için, $f(n+k p(p-1))$ sayılarına bakılırsa,

$$
f(n+k p(p-1)) \equiv f(n) \pmod{ p}
$$

olduğu görülür ki $f$ hep asal kabul edildiğinden, $f(n+k p(p-1))=p$ elde edilir. Bu ise $n \rightarrow \infty$ iken $f(n) \rightarrow \infty$ olmasıyla çelişir.

Şimdi Fermat teoreminin tersinden bahsedeceğiz. $a, m$ pozitif sayıları için, $a^{m-1} \equiv 1$ $\pmod{m}$ ise $m$ asal olur mu? Bunun her zaman doğru olmadığını görelim.

Teorem: $a$ pozitif bir sayı ise, $a^{m-1} \equiv 1\pmod{ m}$ olacak şekilde asal olmayan sonsuz tane $m$ sayısı bulunabilir.

Kanıt: $(a, p)=1$ olacak şekilde bir $p \geq 3$ asal sayısı alalım.

$$
m=\frac{a^{2 p}-1}{a^{2}-1}=\left(\frac{a^{p}-1}{a-1}\right)\left(\frac{a^{p}+1}{a+1}\right)
$$

olsun; $m$ asal değildir. Kolayca, $a^{2 p} \equiv 1 \pmod{m}$ olur. Eğer $2 p \mid m-1$, eşdeğer olarak

$$
2 p\left(a^{2}-1\right) \mid a^{2}\left(a^{p-1}-1\right)\left(a^{p-1}+1\right)
$$

olmasını sağlarsak teorem kanıtlanmış olacak. Fermat teoremiyle, $p \mid a^{p-1}-1$. Öte yandan $p-1$ çift olacağından $a^{2}-1 \mid a^{p-1}-1$, ve $p$ üzerine $p \nmid a^{2}-1$ şartı da getirilirse, $p\left(a^{2}-1\right) \mid$ $a^{p-1}-1$ elde edilir. $2 \mid a^{2}\left(a^{p-1}+1\right)$ olduğu açıktır. $p \nmid a\left(a^{2}-1\right)$ olacak şekilde sonsuz tane $p$ seçimi bulunacağından teorem elde edilir.

Tanım: $a^{m-1} \equiv 1\pmod{ m}$ ve $m$ asal olmayacak şekildeki $m$ sayılarına yalancı asal denir.

Şu sonuç Fermat teoreminin tersi olarak kabul edilebilir.

Teorem: $a^{m-1} \equiv 1\pmod{ m}$, $x<m-1$ ve $x \mid m-1$ için $a^{x} \not \equiv 1 \pmod{m}$ ise, $m$ asaldır.

Kanıt: $a^{d} \equiv 1 \pmod{m}$ olacak şekilde en küçük bir $d$ sayısı vardır. $d \mid m-1$ olacağından $d=m-1$ olmalıdır. Öte yandan $(a, m)=$ 1 olduğundan, Euler teoremiyle $a^{\phi(m)} \equiv 1 \pmod{ m}$ yazılabilir ve kolayca $m-1 \mid \phi(m)$ olur. Fakat $\phi(m) \leq m-1$ olduğundan $\phi(m)=m-1$ olur ki bu $m$ ‘nin asal olması demektir.


Problem: $n>3$ bir tek sayı olsun. $p \mid 2^{\phi(n)}-1$ ve $p \nmid n$ olacak şekilde bir $p$ asal sayısının var olduğunu gösteriniz [5].

Çözüm: $n=p_{1}^{k_{1}} p_{2}^{k_{2}} \cdots p_{r}^{k_r}$ ve $p_{i}$ ‘ler asal olsun.

$$
\phi(n)=p_{1}^{k_{1}-1} p_{2}^{k_{2}-1} \cdots p_{r}^{k_{r}-1}\left(p_{1}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)
$$

olur. $2^{\left(p_{1}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)}-1$ sayısını ele alalım. Bu sayının $p_{1}, p_{2}, \ldots, p_{r}$ sayılarından farklı bir asal böleni olduğunu gösterirsek,

$$
2^{\left(p_{1}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)}-1 \mid 2^{\phi(n)}-1
$$

olacağından problem sonuçlanmış olur. Eğer her $i=1,2, \ldots, r$ için $p_{i} \geq 5$ sağlanırsa, kolayca $3 \mid 2^{\left(p_{1}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)}-1$ elde edilir. Bu halde işimiz biter.

Öteki durumda genelliği bozmadan $p_{1}=3$ kabul edelim. Elimizdeki sayı $2^{2\left(p_{2}-1\right) \cdots\left(p_{r}-1\right)}-1$ olur; veya $n$ sayısında 3’ten başka asal sayı yoktur, yani $n=3^{k}$ ‘tür.

$$\begin{aligned} 2^{2(p_2-1) \dots (p_r-1)} – 1 &= \underbrace{\left(2^{(p_2-1) \dots (p_r-1)} – 1\right)}_a \cdot \underbrace{\left(2^{(p_2-1) \dots (p_r-1)} + 1\right)}_b \end{aligned}$$

ve $(a, b)=1$ olur. Öte yandan Fermat teoremiyle $p_{2} p_{3} \cdots p_{r} \mid a$ elde edilir. $b \equiv 2 \pmod{ 3}$ olduğundan $3 \nmid b$. Ayrıca $i=2,3, \ldots, r$ için $p_{i} \mid a$ olduğundan, $b$ sayısının yeni bir asal bölene ihtiyacı vardır: $p_{r+1} \mid b$. Kolayca $p_{r+1} \mid 2^{\phi(n)}-1$ ve $p_{r+1} \nmid n$ olur.

$n=3^{k}$ durumunda ise, $k \geq 1$ ise

$$
2^{\phi(n)}-1=2^{2 \cdot 3^{k-1}}-1
$$

olur. $k \geq 2$ ise $7 \mid 2^{\phi(n)}-1$ ve $7 \nmid n$ elde edilir. $k=1$ ise $n=3$ olmak üzere problemin şartı sağlanmaz. Dolayısıyla $n>3$ olan her tek $n$ sayısı için $p \mid 2^{\phi(n)}-1$ ve $p \nmid n$ olacak şekilde bir $p$ asal sayısı vardır.


Fermat ve Wilson teoremleri aynı teoremde birleştirilebilirler [3]:

Teorem: (Leo & Moser) Her $a$ pozitif sayısı ve $p$ asal sayısı için $p \mid(p-1) ! a^{p}+a$ olur.

Kanıt: $(p-1) ! a^{p}+a \equiv-a^{p}+a \equiv 0 \pmod{ p}$ Fermat ve Wilson teoremleriyle elde edilir. Tersine her $a$ için $p \mid(p-1) ! a^{p}+a$ ise $a=1$ alarak $p \mid(p-1) !+1$ Wilson teoremiyle elde edilir. Böylece $p \mid(p-1) ! a^{p}+a^{p}$ ve $p \mid a^{p}-a$ elde edilir ki bu da Fermat teoremidir.

Not: $[1]$’de sondan bir önceki teoremde $\phi(a b)=\phi(a) \phi(b)$ olduğunu gösterirken nasıl $\phi(a b) \leq \phi(a) \phi(b)$ elde ettiğimizi belirgin bir şekilde şöyle gösterebiliriz: $(x, a b)=1$ ise $(x, a)=(x, b)=1$ olur. Şu halde $x \equiv r_{i}\pmod{a}$ ve $x \equiv s_{j}\pmod{b}$ yazılabilir. $(a, b)=1$ olduğundan Çinli Kalan Teoremi’yle bu sistemin bir $x$ çözümü vardır ve $x$, $a$ ve $b$ ‘nin lineer kombinasyonu olarak yazılabilir. $x \equiv 1\pmod{a}$ ve $x \equiv 0\pmod{b}$ denkliklerinden $x=b t$ ve $b t \equiv 1\pmod{a}$ olacak şekilde bir $t$ bulunabilir, çünkü $(a, b)=1$ ‘dir. $(t, a)=1$ olduğundan $t \in \{r_1, r_2, \ldots, r_{\phi(a)}\}$. Benzer sekilde $x \equiv 0 \pmod{a}$ ve $x \equiv 1 \pmod{b}$ denkliklerinden $x=a t^{\prime}$ ve $a t^{\prime} \equiv 1\pmod{b}$ olacak şekilde bir $t^{\prime}$ bulunabilir; $\left(t^{\prime}, b\right)=1$ olduğundan $t^{\prime} \in \{s_{1}, s_{2}, \ldots, s_{\phi(b)}\}$. Şimdi $b t \equiv 1\pmod{a},\, t^{\prime} \equiv 0\pmod{a},\, t \equiv 0\pmod{b}$ ve $a t^{\prime} \equiv 1\pmod{b}$ denkliklerinden

$$
\begin{aligned}
b t r_{i} & \equiv r_{i}\pmod{a} & a t^{\prime} s_{j} & \equiv 0\pmod{a} \\
b t r_{i} & \equiv 0\pmod{b} & a t^{\prime} s_{j} & \equiv s_{j}\pmod{b}
\end{aligned}
$$

bulunur. Bunlar taraf tarafa toplanarak $b t r_{i}+a t^{\prime} s_{j} \equiv r_{i}\pmod{a}$ ve $b t r_{i}+a t^{\prime} s_{j} \equiv s_{j}\pmod{b}$ elde edilir. Kolayca $\left(t r_{i}, a\right)=1$ ve $\left(t^{\prime} s_{j}, b\right)=1$ olduğundan, $x=a s_{i}+b r_{j}$ biçiminde yazılır ve $\phi(a b) \leq \phi(a) \phi(b)$ olur.

Gene [1]‘de Euler Teoremi’nin 3. kanıtında $M$ ‘nin bir grup olduğunu gözlemeye çalıştık. $(a, m)=1$ olan her $a$ için $a x_{0} \equiv 1\pmod{m}$ olacak şekilde bir $x_{0}$ bulup $x_{0} \equiv z_{0}\pmod{m}$ alarak $z_{0}=a^{-1}$ dedik. Burada $\left(z_{0}, m\right)=1$ olduğu belirtilmelidir. $\left(x_{0}, m\right)=1$ olduğundan $\left(z_{0}, m\right)=1$ olduğu açıktır. Ters elemanın varlığı yetmez, o elemanın ayrıca $M$ ‘nin bir elemanı olması gerekir.

Kaynakça:

[1] $\quad$ E. Alkan, Fermat ve Euler Teoremleri. Matematik Dünyası, 4, sayı 3, 7-8 (1994).
[2] $\quad$ E. Alkan, Sayılar Teorisinde Çözülmemiş Problemler, Matematik Dünyası, 3, sayı 3, 17-21 (1993).
[3] $\quad$ S. Alpay, Wilson Teoremi, Matematik Dünyası. 3, sayı 4, 12-14 (1993).
[4] $\quad$ G. H. Hardy & E. M. Wright, An Introduction to the Theory of Numbers, 5. baskı, Clarendon, Oxford, 1979.
[5] $\quad$ C. A. Nicol & J. L. Selfridge, Problem E3452, American Mathematical Monthly, 98, 645 (1991).
[6] $\quad$ W. Sierpinski (çeviren A. Sharma), A Selection of Problems in the Theory of Numbers, Pergamon, Oxford, 1964.
[7] $\quad$ W. P. Wardlaw, Problem 10324, American Mathematical Monthly, 100, 688 (1993).

- Son sayıyı sipariş vermek için tıklayın. -Newspaper WordPress Theme

Son eklenen yazılar

Doğal Dil İşleme Modellerinin Matematiksel Temelleri

Giriş Yapay zekâ, bilgisayar sistemlerine insan benzeri zekâ ve öğrenme yetenekleri kazandırmayı amaçlayan bir teknoloji dalıdır. Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing: NLP) ise yapay...

Sayı Nedir?

Yazar: Ali Nesin - Nesin Matematik Köyü - anesin@matematikkoyu.org Yıl: 2024-1 Sayı: 119 1. Biraz Tarih Öncesi Sayıların bulunması kolay olmamıştır kuşkusuz. Bulunan ilk nicelik kavramları ''az'' ve...

Avrupa Matematiği: Pullardaki Tarih

Yazar: Robin Wilson The Open University (Çeviri: Olcay Coşkun) Yıl: 2023-4 Sayı: 118 Dünya çapındaki yüzlerce pulda matematiğin ve tarihinin bulunması şaşırtıcıdır. Portorož’daki 8ECM (8’inci Avrupa Matematik...