Yazar: Asuman Güven Aksoy (Claremont McKenna College Matematik Bölümü öğretim üyesi)
Yıl: 1995-2
Sayı: 22
Avusturalya’nın yerlileri evlilik ve akrabalık ilişkilerine getirdikleri kurallarla meşhurdur. Bunlardan Warlpiri denen bir grup yerlinin özellikle karmaşık bir akrabalık sitemi vardır. Warlpiriler Avusturalya’nın kuzeyindeki çöllük bölgede yaşıyorlar. Akrabalık ilişkilerinde izledikleri kurallar dizgesi onların toplumsal, politik organizasyonlarını ve tavırlarını bütünüyle tanımlıyor, sosyal çevredeki herkesi içeriyor ve felsefi dünyalarına kadar uzanıyor.
Avusturalya yerlileri göçebedir ve avcılıkla geçinir. Yiyecek ve suyun kolayca bulunabileceği bölgelerde yaşarlar, 10 ile 60 kişilik gruplar halinde gezinirler ama bazı özel durumlarda bağlantılı grupların hepsi bir araya gelir. Kişisel varlık yönünden yoksul olsalar da toplumsal ve duygusal dünyaları zengin ve gizemlidir.
Warlpiri akrabalık sisteminin 8 bölümü vardır. Her bölümde hem kadın hem erkek vardır ve herkes bu sekiz bölümden birine girmek zorundadır. Evlenecek insanlar ayrı ayrı bölümlerden gelmek zorundadır. Aşağıda örneklerle açıklayacağımız gibi doğan çocukların anne ve babalarından farklı, annenin belirleyeceği bir bölüme girmesi zorunludur. Basitçe bölümleri 1,2, …, 8 diye numaralayalım. Aşağıdaki şema evlilik kurallarını gösteriyor.
Eşitlik (“=”) evlilik anlamında; her ok da annenin bölümünden çocuğun bölümüne yönlendirilmiş. Örneğin, 1. bölümdeki erkek 5. bölümdeki bir kadınla evleniyor ve çocukları da 7. bölüme giriyor (7. bölüm 5. ile aynı sütunda). Bir başka örneği ele alalım; diyelim ki 6. bölümdeki bir erkek 2. bölümden bir kadınla evleniyor ve onların çocukları da 3. bölümde (3. bölüm 2. ile aynı sütunda). Sonuç cinsiyete göre değiştiğinden önce bir kadından başlayıp birkaç kuşak gerideki annelere bakalım. 1. bölümdeki bir kadının annesi 3 . bölümde, onun annesi de (yani 1. bölümdeki kadının anneannesi) 2. ve onun annesi de (büyükannesi) 4. bölümde. 4. bölümdeki kadının annesi de tekrar 1. bölümde yer alıyor. Aşağıdaki şema birkaç kuşak “anneler devresi”ni (anne/kız) gösteriyor:
Aynı model, nereden başlarsanız başlayın tekrarlıyor kendini. Benzer biçimde aşağıda bir başka anneler devresinin şeması var:
Devreler üst üste çakışmadığından her devre 8’in yarısı kadar bölüm gösterecektir. Antropologlar bu 4 bölümden oluşan gruba “yarım hisse” diye isim bile vermişlerdir. Aşağıdaki şema evlilik kurallarını ve anneler devresini bir kez daha açıklamaktadır:
“=” evlilik anlamında kullanılmış olup, oklar annenin bölümünden çocuğa yönlendirilmiştir.
Şimdi baba ve oğullara ne olduğuna bakalım. 1. bölümdeki bir erkek 5 . bölümden bir kadınla evleniyor, oğulları da 7. bölümde. Bu oğul 3. bölümden bir kadınla evleniyor, onların oğulları da 1. bölümde. Görülüyor ki “babalar devresi”nin (baba/oğul) uzunluğu 2:
Benzer biçimde diğer baba/oğul devreleri (2,8), (3,6), ve (4,5). Miras hakları, toprak paylaşmaları, hatta dini törenler bile bu gruplara göre yapılıyor.
Anne/kız ve baba/oğul devreleri Warlpiriler’in akrabalık sisteminin temelini oluşturuyor ve Avustralya yerlilerinin dünya felsefelerini yansıtıyor. Geçmiş ve geleceği yaşadıkları ana güzelce bağlıyorlar.
Aşağıda öbek dilinde açıklayacağımız gibi, Warlpiriler’in evliliklerinin bir mantığı var. Bu sisteme matematik dilinde 8. mertebeden ikidüzlemli (dihedral) öbek denebilir. 1. bölüme
Yazılanları kısaltmak için örneğin
Yukarıdaki tablonun en önemli özelliği, olabilecek bütün eşleştirmelerin bu ilk sekizli bölümden birinde sonuçlanmasıdır. Bu durumu açıklayan matematiksel bir terim vardır. Bu özelliğe kapalılık denir.
Yukarıda sözü edilen bu belirleyici özelliklerden dolayı öbekteki her öğe yalnızca bir kez her sütun ve sırada ortaya çıkmakta. Bu nedenle, Warlpirili her insan bu 8 bölümden birindedir. Her bölümün, diğer her bölümle bir akrabalık ilişkisi vardır. Aşağıdaki üç özellik bu öbeği diğer öbeklerden ayırarak 8 düzenli ikidüzlemli öbek yapmaktadır. Bu özellikler şunlardır:
Bunlardan ilki “anneler devresi,” ikincisi “babalar devresi,” son özellik ise “evlilik kuralı.” Matematiksel dilde,
öbeğin tanımını veren özellikler. Hangi bölümün
İkidüzlemli öbek kavramı aynı mantığı içeren geometrik bir modelden gelmektedir. Karenin simetrileri ile Warlpiriler’in akrabalık sistemleri birbirinin aynısı. Şöyle ki, eğer bir kareyi, merkezi etrafında 90 derece döndürürseniz, sonuç yine bir karedir ama köşelerinin yerleri değişmiştir. Benzer biçimde 180 ve 270 derece çevirmek köşelerin yerlerini değiştirir ama yine elinizde kare vardır. Karenin merkezinden geçen yatay ve dikey doğruları veya karenin köşegenlerini düşünün. Kareyi bu doğrulara göre yansıtırsanız, yine kare elde edersiniz. Bu yansıtma ve döndürmeleri istediğiniz sırada uygulayın; aşağıdaki şemada görülen 8 olasılıktan başka bir sonuç alamayacaksınız. Köşelerin değişik şekilde işaretlenmesi her haraketten sonraki yerlerini göstermektedir. Herhangi bir pozisyonu
İşte yine
Doğal olarak, Warlpirili biri evliliğin bu analizini yapmaz, herkes hangi bölümde olacağını, bölümün getirdiği sorumlulukları bilip tavrını ve kurallarını ona göre ayarlar. Bu topluluğun geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki her üyesi, topluluğun diğer bütün üyeleri ile bağlantılıdır. Bu sistemin mantığı bizim bildiğimiz akrabalık ilişkileri kapsamında değerlendirilemez; senin akraban, benim akrabam, yakın akraba, uzak akraba kavramları bu sistemde çalışmaz. Warlpiriler’in yaşadıkları zamandaki sorumlulukları ve davranışları hem geçmişe hem geleceğe uzanmaktadır.
Kaynakça
[1] M. Ascher, Ethnomathematics: The Multicultural View of Mathematical Ideas, Cole, 1991.
[2] M. Laughren, Warlpiri Kinship Structure, Languages of Kinship in Aboriginal Australia, University of Sydney, 1982.
Not: Bu yazı Matematik Dünyası Dergisi arşivinden siteye eklenmiştir. Yazı ilk olarak derginin 1995 yılı 2. sayısında yer almıştır. Matematik Dünyası arşivi titiz bir çalışma ile çevrim içi platformlarda yeni okuyucularıyla buluşuyor. Bu yazıyı burada okunabilir hale getiren arşiv ekibi üyesi Zeynep K‘ye ve tüm gönüllü arşiv ekibimize teşekkür ediyoruz. Yazıyı PDF olarak okumak için PDF arşivine buradan ulaşabilirsiniz.