Geometrik Transformasyonlar
Yazan: I.M. Yaglom
Çeviren: Vehbi Kemal Güney
Türk Matematik Derneği Yayınları Sayı:34
I.M. Yaglom tarafından yazılan Geometrik Transformasyonlar kitabı Vehbi Kemal Güney tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Kitap, bir başlangıç bölümünü izleyen iki bölümden oluşuyor. Başlangıçta yazar, kendisini kitabı yazmaya iten nedenleri açıklayarak ‘Geometri nedir?’ sorusuna ilgiyi topluyor. Zaten kitabın amacı da bu soruya kaçamaksız, çelişkisiz yanıt vermek ve bu yanıtı verebilmek için gerekli kavramları tanıtmak.
Kitabın birinci bölümü öteleme, dönme ve özel bir dönme olan bir noktaya göre simetri dönüşümlerine ayrılmış. Bu dönüşümler yirmiyi aşkın pekiştirici alıştırma ile işleniyor.
Kitabın ikinci bölümünde bir doğruya göre simetri dönüşümü verilmekte ve simetrilerin bileşkesi incelenmektedir. Böylece diğer dönüşümlerin simetriler bileşkesi olarak ifadesini veren kitap ‘Düzlem geometri nedir?’ sorusunun yanıtıyla son buluyor. Bu bölümde de yirmiyi aşkın alıştırma bulunuyor.
Kitabın sonundaki önemli bir kısım alıştırmaların çözümlerine ayrılmış. Bu alıştırmalar, doğallığından ötürü çok basit gibi görünen bazı kavram ve özelliklerin ustaca kullanıldığında ne güç problemlere çözüm getirdiğini göstermekte ve böylece kitabın en değerli yanını oluşturmaktadır.
1969 yılında çevirisi yapılan kitap okuyucuya yirmi yılda matematik Türkçesindeki gelişmeyi de göstermekte ve gerek kendisinin gerekse dilimizdeki diğer kitapların bugünün okuru için özellikle, dil açısından gözden geçirilmesinin gereğini vurgulamaktadır.
THE COLLECTED PAPERS of CAHİT ARF
Sınıfına girse de girmese de konuşmalarını dinlese de dinlemese de ülkemizdeki hemen hemen her matematikçinin bir biçimde hocasıdır Ord. Prof.Dr.Cahit Arf. Arf’ın çeşitli dergilerde yayınlanan matematik makalelerini bir araya getiren The Collected Papers ot Cahit Arf 400 sayfayı aşkın, niteliği niceliğini çok aşan dev bir yapıt. İngilizce hazırlanan kitap Tosun Terzioğlu’nun sunuş yazısıyla başlayıp, Cahit Arf’ın çeşitli dergi ve dillerdeki matematik makalelerinin tıpkı basımlarıyla sürüyor ve, bu çalışmaların ilgili olduğu dallara etkisini belirten bir ek bölümle son buluyor. Bu son bölümdeki yazılar M.G. İkeda, T. Önder, S. Sertöz ve C. Tezer’e ait.
Bu kitabı okuyucuya rahatça okuyabileceğiniz bir kitap diye tanıtma olanağımız yok. Ancak matematiğe ilgi duyan herkes için vazgeçilmez bir anmalık.
Not: Bu yazı Matematik Dünyası Dergisi arşivinden siteye eklenmiştir. Yazı ilk olarak derginin 1991 yılı 3. sayısında yer almıştır. Matematik Dünyası arşivi titiz bir çalışma ile çevrim içi platformlarda yeni okuyucularıyla buluşuyor. Bu yazıyı burada okunabilir hale getiren tüm gönüllü arşiv ekibimize teşekkür ediyoruz. Yazıyı PDF olarak okumak için PDF arşivine buradan ulaşabilirsiniz.